Home.png, 5,6kB Star.png, 5,4kB Mail.png, 5,4kB Search.png, 6,1kB facebook.png, 3,0kB

 

Artróza,Artritida


Co to je - ARTRITIDA

Desítky let tlaku, který je vyvíjen na chrupavku artritida3.jpg, 8,7kB (ochranný polštářek na koncích kostí), mohou vést k zánětu klubů.
S přibývajícím věkem se poškozené chrupavky už nedokáží samy regenerovat a mohou být dále poškozeny artrózou nebo degenerativním kloubním onemocněním. Počáteční příznaky této nemoci jsou kloubní ztuhlosti a další, obvykle mírné obtíže. Ochranné polštářky kostí se začnou navzájem třít a klouby tak začínají být citlivé a zdrsněné.

K artróze jsou náchylné všechny klouby, ale nejčastěji jsou postiženy kotníky, prsty, kyčle, kolena, krk či páteř. Zánět, bolest a ztuhlost nejčastěji postihují klouby zatížené hmotností lidského těla. Nemocné klouby pak mohou být hrbolaté a deformované. Omezuje-li kloubní ztuhlost pohyblivost kloubu, mohou začít okolní svaly slábnout, což vede k ještě větší bolestivosti a ztuhlosti kloubů. Artróza je velmi časté, s věkem související onemocnění. Odhaduje se, že postihne 75 % lidí starších 50 let.

Příčiny
Léta užívání rozrušují chrupavku a okolní podpůrné tkáně. Přirozená regenerační schopnost chrupavky s věkem klesá, což přispívá ke vzniku artrózy. Její nástup může urychlit také nadměrná tělesná hmotnost, genetické dispozice, defekty kloubů nebo chrupavky spolu se zraněními a opakované pohyby klubů během fyzické aktivity.

Jak může pomoci strava
Ke zmírnění bolesti a zánětu klubů během artrózy mohou přispět některé živiny, které rovněž podporují zlepšení stavu chrupavky. Výzkumy naznačují, že vitamin C může zpomalit ztrátu chrupavky a rozvoj artrózy. Podle předběžných vědeckých výzkumů může jiný mocný antioxidant, vitamin E, ulevit příznakům artrózy.
Populační studie poukazují na spojitost mezi nízkými hladinami vitaminu D a rizikem onemocnění artrózou. Společník vitaminu D, vápník, může pomoci zpevnit váhou narušené kluby a také odvrátit osteoporózu.
Některé klinické důkazy naznačují, že příjem omega-3mastných kyselin a gingerolu (účinné látky obsažené v zázvoru) může zmírnit citlivost a otoky, které artrózu provázejí. Tyto sloučeniny také prokazují silné protizánětlivé vlastnosti.
Ačkoli jsou vědecké poznatky dosud omezené, někteří odborníci se domnívají, že také kontumace ananasu může sloužit jako prevence artrózy nebo zmírňovat její příznaky. Předpokládá se, že enzym bromelain, který se v ananasu vyskytuje, zmírňuje otok provázející artrózu. Jeho složky totiž v laboratorních výzkumech vykazují protizánětlivé účinky.
Artróza je častější u žen. Jisté dosud neověřené poznatky naznačují, že toto onemocnění zhoršují některé formy estrogenu. Vědci se domnívají, že fytoestrogeny (rostlinné látky podobné estrogenu) mohou zmírnit možné negativní působení přirozených estrogenů na vznik artrózy. Fytoestrogeny jsou hojně zastoupeny v sójových výrobcích.

Zdroj: Braňte se jídlem

    FAKTA A RADY
  • Na rentgenových snímcích lidí ve věku kolem 40 let najdeme u devíti z deseti vyšetřených artrózní změny
    kloubů. U mnoha z nich se později objeví bolest a ztuhnutí kloubu. Přírodní doplňky mohou tento degenerativní proces zpomalit.
  • Někteří veterináři předepisují glukosamin a jiné doplňky k léčení artrózních změn našich domácích miláčků.
  • Nedovolte, aby ztuhlé klouby omezily vaši fyzickou aktivitu. Nehybnost oslabuje svaly v okolí kloubů
    a tím je ještě více destabilizuje a zvyšuje bolest.

Zdroj: www.abecedazdravi.cz